Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 1116 dni temu Posty: 1548 Skąd: Lublin
Profil: Imię: Gosia
Stan: Panienka z okienka ;)
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-25, 22:19
xara napisał/a:
malgonka, dziekuje!!!
Ależ nie ma za co
Widzę, że śliczny ci wyszedł też kiedyś piekłam w takiej foremce
Cieszę się że smakuję
_________________ "Dokąd brnie ten banał, ta proza życia? Po co to, czy tym właśnie chcesz oddychać? Zwolnij i przekonaj się o co tutaj chodzi. Może właśnie coś ucieka a życie za nos Cię wodzi?"
malgonka moge go zrobic w podłuznej keksówce czy jak sie ja tam nazywa bo w kwadratowej czy prostokatnej to chyba nie bardzo , nawet małej , czy nie ma to znaczenie
_________________ Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci.
— Jane Austen.
Czasami wydaje nam się, że ludzie są loteryjnymi losami: że znajdują sie obok nas, by urzeczywistnić nasze absurdalne nadzieje. Carlos Ruiz Zafon
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 1116 dni temu Posty: 1548 Skąd: Lublin
Profil: Imię: Gosia
Stan: Panienka z okienka ;)
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-27, 16:00
Wiesz magdaaaaa, ja nigdy nie robiłam w keksówce i ciężko mi powiedzieć, zwłaszcza, że są różne rozmiary keksówek. Jeśli masz tortownice to spróbuj w niej, albo przygotuj ciasto i dwie jakieś foremki i najwyżej upiecz w dwóch.
Naprawdę cieżko mi ci cokolwiek w tej kwestii doradzić
_________________ "Dokąd brnie ten banał, ta proza życia? Po co to, czy tym właśnie chcesz oddychać? Zwolnij i przekonaj się o co tutaj chodzi. Może właśnie coś ucieka a życie za nos Cię wodzi?"
jak najbardziej moja babcia robiła dziś w podłużnej i wyszło pięknie
_________________ Kiedyś się z NIEGO wyleczę.
Może nie na pstryknięcie palcami, może nie po tygodniu, ani miesiącu.
Czeka mnie wiele pustych dni, w których wciąż będzie pojawiać się JEGO twarz...
kisielówka
szklanka maki
szklanka cukru
lyzeczka proszku do pieczenia
4 jajka
2 torebki kisielu
pol kostki margaryny.
margaryne roztapiamy po wystudzeniu miksujemy z zoltkami i cukrem.
ubijamy piane z białek. Do zóltek dodajemy make z proszkiem do pieczenia i mieszamy, potem dodajemy kisiel a na koncu białka.
Wylewamy do formy niewielkiej i pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach.
Mozna to zrobic w babce czy w podłuznej foremce bo ciasta nie jest duzo - w koncu szklanka maki tylko.
ja osobiscie nie lubie slodkiego wiec daje polszklanki cukru i kisle bez cukru.
_________________ Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci.
— Jane Austen.
Czasami wydaje nam się, że ludzie są loteryjnymi losami: że znajdują sie obok nas, by urzeczywistnić nasze absurdalne nadzieje. Carlos Ruiz Zafon
— Jane Austen.
Informacje: Dołączyła 354 dni temu Posty: 512 Skąd: Niemcy-Pólnoc
Profil: Imię: sara
Wzrost: 156
Włosy: czarne niefarbowane, dlugie
Stan: zamezna
Partner: Peter
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-10, 14:00
nie wiem czy nie ma,ale chyba nie ma.Jeszcze nie spotkalam.Jest takie cos podobne do kisielu,ale jest nieciagnace.Kurcze,zaraz bede obdzwaniac znajomych,moze cos wiedza
_________________ Zyc szczesliwie ,kochac mocno i...umierac mlodo
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 642 dni temu Posty: 3918 Skąd: świętokrzyskie :)
Profil: Partner: misiek
Nastrój:
Wysłany: 2010-04-15, 11:18
PRZEPIS NA DOMOWE KRÓWKI
Składniki:
600 ml smietanki 30 %
1 i 1/3 szklanki cukru
laska wanilii
wariacje: dla ciemniejszego koloru kakao, z migdałami, z makiem, z wiórkami itd
ja robię wersję klasyczną
Wykonanie:
Śmietanę i cukier wrzucam do garnka, mieszam/garnek musi być kilkakrotnie większy niż jego zawartość- masa do pewnego momentu będzie sie podnosiła, pierwszy raz jak robiłam zmieniałam garnki 2 razy /. Laskę wanilii rozcinam i wrzucam do reszty. Ustawiam najmniejszy gaz jaki się da, uzbrajam się w cierpliwość i gotuję, co jakiś czas przemieszać.
Po ok 10 minutach do ok 20, masa będzie trochę szalała podnosząc się, ale nie należy się tym zrażać, tylko pilnować gara i mieszać wtedy intensywniej. Potem się uspokoi, zacznie gęstnieć, po ok. 30 min gotowania zaczną wydobywać się z niej brązowe wiórki i to jest nasze "światełko w tunelu", zbliżamy się do finiszu. Jak zacznie brązowieć i przy mieszaniu nieco odchodzić od garnka- jest gotowa. Można łatwo sprawdzić kapiąc kropelkę na talerzyk, powinna od razu zastygnąć.
Przerzucam masę do małej keksówki (odrzucając wcześniej oczywiście laskę wanilii) i rano kroję pyszne cukierki Najlepiej jest je pozawijać w papier do pieczenia, potem ewentualnie w ozdobny. Z tego przepisu wychodzą krówki- mordoklejki, jeśli wolicie kruche, trzeba byłoby pokombinować z dodatkiem octu.
<źródło:interenet>
ja jeszcze go nie próbowałam ale na pewno spróbuje
Informacje: Dołączyła 354 dni temu Posty: 512 Skąd: Niemcy-Pólnoc
Profil: Imię: sara
Nastrój:
Wysłany: 2010-04-16, 15:43
Tez robie takie krówki,ale kruche.Na koniec dodaje szczypte sody(tak na oko mniej wiecej ,jedna trzecia plaskiej lyzeczki).Potem bardzo szybko to mieszam i na talerz wysmarowany wczesniej maslem.O occie nie slyszalam.No fakt,pyszne te krówki i ponoc dobre na chore gardlo.
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 321 dni temu Posty: 2227 Skąd: daleko stąd :)
Profil: Partner: Chłopisko kochane ;)
Wysłany: 2010-04-16, 17:33
xara napisał/a:
ez robie takie krówki,ale kruche
i robisz wg takiego samego przepisu Bo mi mloda smaka zrobiła, a że zrezygnowałam z bycia vegan to smietanka jest ok A ja krówki to tylko kruch, nie znosze mordoklejek
ja mam przepis na pyszne ciasto, niedawno robiłam i wszystkim w domu smakowało
ciasto :
1/2 kg mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru, 300 g margaryny (ja użyłam Planty), 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, odrobina olejku rumowego, 3 łyżki kakao
piana z białek
5 białek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 duży budyń wiśniowy lub 2 małe (ja miałam duży, taki 64g), dżem z czarnej porzeczki do przełożenia ciasta (może być inny, ja akurat taki miałam, ale może być jagodowy, z owoców leśnych)
Mąkę należy przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Z mąki, żółtek, cukru, margaryny, olejku wyrobić ciasto ( najlepiej żółtka z cukrem i margaryną rozrobić najpierw robotem, potem stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i wyrobić całość robotem na masę, potem ugniatać rękoma). Podzielić ciasto na 2 części, jedną wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę (najlepiej prostokątną), do drugiej dodać kakao i zamrozić (minimum na godzinę). Na jasne ciasto wyłożyć dżem, następnie zetrzeć na tarce połowę ciasta ciemnego (druga połowa na posypkę). Na ciemne ciasto wyłożyć ubitą z białek, cukru i budyniu pianę (dobrze też robotem to zrobić). Na pianę zetrzeć resztę ciemnego ciasta. Piec w 170 stopniach przez 40 min.
Było pyszne
Nastrój:
Wysłany: 2010-04-17, 12:00
LadyNefretete napisał/a:
i robisz wg takiego samego przepisu Bo mi mloda smaka zrobiła, a że zrezygnowałam z bycia vegan to smietanka jest ok A ja krówki to tylko kruch, nie znosze mordoklejek
Robie w sumie tak samo,tylko nie znam dokladnie moich proporcji,bo do smietany sypie cukier na oko i wydaje mi sie,ze wychodzi mi tego cukru o wiele wiecej.Jezeli juz robie to z 300 ml.smietany i na ta ilosc,pewnie wychodzi mi juz gdzies ponad szklanka cukru.Wykonanie jest takie jak w przepisie Mlodej,tyle,ze na koniec wazne jest zeby wsypac szczypte sody i dobrze wymieszac(wazne)Zawsze wychodza mi kruche.Mozna tez na koncu dodac kokos,mak lub pokruszone krakersy,albo co tam sie lubi.
[ Dodano: 2010-04-17, 12:03 ]
miminka napisał/a:
ja mam przepis na pyszne ciasto, niedawno robiłam i wszystkim w domu smakowało
Dzisiaj zrobie Twoje ciasto,bo sie zastanawialam wlasnie co tu upiec slodkiego,a lubie robic cos czego jeszcze nie jedlismy.dzieki za przepis
ciastka owsiane
szklanka platków owsianych
szklanka otrab przennych
szklanka maki , lyzeczka proszku do pieczenia
lyzeczka cynamonu
100 gr rodzynek
wszytko wymieszac
osobno zmiskowac 1/4 szklanki oleju, szklanke soku jablkowego i jedno jajko.
wymieszc z suchymi skladnikami i klasc lyzka na wysmarowana i posypana maka blache. piec okolo 10 -15 minut w 200 stopniach
maja bardzo ciekawy smak przez ten sok i cynamon.
— Jane Austen.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum