Wysłany: 2010-01-25, 15:05 Re: Przepis na pyszny i lekki deser z kawą
Kawoszka z Amsterdamu napisał/a:
Smoothie kawowo-bananowe
Ten deser jest doskonały na rozpoczęcie dnia.
Jogurt dostarcza nam wapnia, banany potasu,
zarodki pszenicy są bogate w witaminę E, a kawa
dodaje potrzebnej nam energii.
Najpierw należy zaparzyć kawę Douwe Egberts i odstawić ją do ostudzenia. Banany obrać i pokroić w plasterki. Następnie wszystkie składniki wrzucić do pojemnika i roztrzepać blenderem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać smoothie do szklaneczki i serwować.
Jedna porcja 154 kcal.
ale tej kawy to chyba tę słabszą, nie arabikę? boję za mocnego smaku... No i nie lepiej rozpuszczalnej? Nie chce mi się parzyć
Informacje: Dołączyła 354 dni temu Posty: 512 Skąd: Niemcy-Pólnoc
Profil: Imię: sara
Wzrost: 156
Włosy: czarne niefarbowane, dlugie
Stan: zamezna
Partner: Peter
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-23, 10:27
jakis czas temu kolezanka dala mi prosty i szybki przepis na ciasto.Wypróbowalam i jak dla mnie jest super!
100g masla lub margaryny
100g cukru
torebka cukru waniliowego
100g maki
3 jajka
1 proszek do pieczenia
pare jablek,gruszek,lub innych owoców(na wierzch)
* Maslo wymiszac mikserem razem z cukrem i cukrem waniliowym
*Make wymieszac z proszkiem do pieczenia
*Wszystkie skladniki polaczyc ze soba,miksowac pare minut.
*Mase wylac do tortownicy,wylozyc na wierzch dowolnymi owocami(wazne zeby nie byly mokre).
*Piec w temp. ok 270°C w termoobiegu,ok 30-40 minut
(Lepiej sprawdzac,bo piekarniki róznie pieka)
Ja kupuje gotowy mak,taki w torebkach i robie na wierzchu kleksiki i wykladam jablkiem pokrojonym w plasterki(oczywiscie pred pieceniem)
_________________ Zyc szczesliwie ,kochac mocno i...umierac mlodo
Ostatnio zmieniony przez nie(d)oceniona 2010-02-23, 19:34, w całości zmieniany 1 raz
wylozyc na wierzch dowolnymi owocami(wazne zeby nie byly mokre).
czyli maliny odpadają??
a jabłka to w jakiej postaci tam wykładasz, plasterki kostki?
mam ochotę upichcić coś prostego
_________________ Kiedyś się z NIEGO wyleczę.
Może nie na pstryknięcie palcami, może nie po tygodniu, ani miesiącu.
Czeka mnie wiele pustych dni, w których wciąż będzie pojawiać się JEGO twarz...
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 1116 dni temu Posty: 1548 Skąd: Lublin
Profil: Imię: Gosia
Stan: Panienka z okienka ;)
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-23, 11:51
Ja dziś będę piekła murzynka, przepis prosty i wychodzi pyszny, puszysty i czekoladowy.
Jak mi się uda to wieczorem wstawię zdjęcia. A oto przepis:
1 kostka masła lub margaryny
1/3 szkl. mleka
3 łyżki kakao (najlepsze jest deco moreno, wtedy taki ciemny wyjdzie)
2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
4 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
Masło lub margarynę, mleko, cukier i kakao włożyć do garnka, podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia, aż powstanie jednolita masa. Przestudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka wymieszać, następnie dodać mąkę z proszkiem też wymieszać, a na koniec ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać, przelać do formy. Piec około 40-45 minut w 200 stopniach.
Na koniec polać polewą czekoladową, ja zawsze robię sama, ale przepisu wam nie dam bo ja robię na oko
Przepis stary jak świat odkąd pamiętam mama robiła tego murzynka, ja go zawsze piekę w formie po prodiżu, pyszny jest
_________________ "Dokąd brnie ten banał, ta proza życia? Po co to, czy tym właśnie chcesz oddychać? Zwolnij i przekonaj się o co tutaj chodzi. Może właśnie coś ucieka a życie za nos Cię wodzi?"
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-23, 12:19
anka1705 napisał/a:
a jabłka to w jakiej postaci tam wykładasz, plasterki kostki
Jablka ktoje w plasterki.
wiesz szczerze mówiac nie wiem czy maliny sie nadaja.Ja ten przepis mam od kumpeli i ona tylko powiedziala,ze nic mokrego,bo ciasto moze zrobic sie zakalcowate.robilam tylko z jablkami i makiem.Ciasto jest naprawde prosciutkie i w sam raz do kawki.Mozesz dodac do ciasta tez troche cynamonu!Smacznego!
[ Dodano: 2010-02-23, 12:24 ] malgonka,
Wydrukowalam przepis i tez spróbuje!Pewnie pyszne!Tylko jakos duzo cukru mi sie wydaje(kalorie)
Ostatnio zmieniony przez nie(d)oceniona 2010-02-23, 19:36, w całości zmieniany 1 raz
Informacje: Wiek: 20 Dołączyła 327 dni temu Posty: 1586 Skąd: Białystok
Profil: Stan: Z Nim ;*
Partner: D.
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-23, 12:41
A ja wczoraj mialam ochote na jakis deser. A ze nie chcialo mi sie pichcic, zrobilam budyn czekoladowy, wstawilam do lodowki i jak wystyglo, to na wierzch dalam bita smietane. Szybko, latwo i smacznie
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-23, 17:31
Właśnie wyjęłam mojego murzynka z piekarnika i tak oto się prezentuje moje śliczności obficie polane czekoladą
Opis zdjecia:
Plik ściągnięto 1 raz(y) 221,72 KB
Opis zdjecia:
Plik ściągnięto 1 raz(y) 194,89 KB
Opis zdjecia:
Plik ściągnięto 1 raz(y) 109,62 KB
_________________ "Dokąd brnie ten banał, ta proza życia? Po co to, czy tym właśnie chcesz oddychać? Zwolnij i przekonaj się o co tutaj chodzi. Może właśnie coś ucieka a życie za nos Cię wodzi?"
ja mysle ze nie dajesz duzo malin wiec powinno byc ok , one sa lekkie i pewnie fajnie wpadna w ciasto , ja czesto robie ciasto jakis biszkoptowe z malinami i jest ok.
xara napisał/a:
Tylko jakos duzo cukru mi sie wydaje
ja osobiscie zazwyczaj daje polowe cukru mniej niz jest w przepisie bo nie lubie słodkich ciast , tzn za slodkich, Dwa razy robiłam piaskowa i czekoladowa babke z torebki i była bardzo słodka.
_________________ Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci.
— Jane Austen.
Czasami wydaje nam się, że ludzie są loteryjnymi losami: że znajdują sie obok nas, by urzeczywistnić nasze absurdalne nadzieje. Carlos Ruiz Zafon
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-23, 21:58
amoramor napisał/a:
ale widać, że świetna z Ciebie kuchareczkamalgonka
Dziękuje Amorku
Już połowy nie ma hehe, tata zjadł do mleka
Informacje: Dołączyła 315 dni temu Posty: 1274 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2010-02-23, 22:17
malgonka ale pysznosci narobilas mniam mniam, az slinka cieknie jak sie patrzy na to twoje ciasto A jesli chodzi o murzynka to jest to moje ulubione ciasto
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-24, 07:21
A ja wczoraj chcialam upiec tego murzynka ,ale mialam za malo maki,a pogoda byla taka,ze nie chcialo mi sie wyskoczyc do sklepu.Dzisiaj go zrobie,bo tymi fotkami malgonka, jeszcze bardziej mnie zachecila.Super wyglada i pewnie jeszcze lepiej smakuje.Jestem na diecie,ale kawalek mi nie zaszkodzi,a moja rodzinka bedzie wniebowzieta.Juz to widze.Milego dnia!
malgonka, dziś go upiekłam jest pyszne myślałam że mi nie wyrosło, ale widzę że twoje też niskie, cieszę się że mi wyszło bo z pieczenia to noga jestem
_________________ Kiedyś się z NIEGO wyleczę.
Może nie na pstryknięcie palcami, może nie po tygodniu, ani miesiącu.
Czeka mnie wiele pustych dni, w których wciąż będzie pojawiać się JEGO twarz...
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-24, 19:35
Oj jak się ciesze że mój murzynek taką furrorę zrobił
anka1705 napisał/a:
malgonka, dziś go upiekłam jest pyszne myślałam że mi nie wyrosło, ale widzę że twoje też niskie, cieszę się że mi wyszło bo z pieczenia to noga jestem
Cieszę się a on zawsze wychodzi to stosunkowo łatwe ciasto, ale gratuluję i strasznie się ciesze że mówiśz że jest pyszny
A z tym wyrośnięciem bywa różnie, generalnie to przepis jeszcze na prodiże i w sumie ja go nie piekłam w normalnej formie trzeba sobie znaleźć jakąś odpowiednią foremkę i placek szybki i pyszny jak znalazł gdy się chce coś czekoladowego
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-25, 07:33
Tez upieklam tego murzynka i wyszedl naprawde ladnie i jest pyszny.Chcialam wlepc fotke,ale nie moge znalezc kabelka do aparatu,moze wieczorem,Moje ciasto uroslo chyba za bardzo,bo w pewnym momencie pomyslalam,ze wyleje sie z formy.Dzieki zaprzepis
[ Dodano: 2010-02-25, 15:11 ]
Mam juz fotki tej pysznej babeczki!
[ Dodano: 2010-02-25, 15:15 ]
..ale mam problem z wklejeniem fotek.Zacina mi sie.
[ Dodano: 2010-02-25, 15:24 ]
Polewa cos mi nie wyszla,bo chyba za gesta i zle sie smarowalo,ale murzynek paluszki lizac.malgonka, dziekuje!!!
Opis zdjecia:
Plik ściągnięto 1 raz(y) 198,77 KB
Opis zdjecia:
Plik ściągnięto 1 raz(y) 119,82 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum