Informacje: Dołączyła 281 dni temu Posty: 2851 Skąd: w krainie marzen...
Profil: Imię: S.
Wzrost: malutka
Włosy: czarnulka
Stan: szczęśliwa żonka:)
Partner: P.
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-25, 17:11
Zielonooka napisał/a:
saja, nikt nie napisał,że koscielny daje Ci pewnosc ze sie bedzie sie do konca zycia.
ale ja to tak zoruzimialam.. bo skoro mowicie ze koscielny mozna tylko raz w zyciu wziasc to zakladam ze macie zamair byc z ta osoba do konca zycia .. ze to daje jakas pewnosc.. dobra koniec dyskusji.. bo i tak kazdy ma swoje zdanie i ani ja was nie przekonam ani wy mnie.. poprstu slub cywilny nie jest w niczym gorszy od koscielnego.. a co z osobami kotre z wielu wzgledow nie moga wziasc koscielnego.. bo np ich partner jest neiwierzacy badz jzu mial slub koscielny??
odpowiadajac na pytanie dodam od siebie tyle- z niewierzacym mozna wziac slub koscielny, a ja nie moglabym z kims byc nie majac slubu koscielnego przez cale zycie, poniewaz wiara jest bardzo wazna dla mnie i nie chcialabym w jakis sposob przekreslic tego aspektu zycia-nie chodzac do komunii itd,bo wiem jakie to ciezkie jest dla osoby wierzacej i praktykujacej.
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-25, 17:33
Zielonooka, to pomijajac osobe niewierzac.. co z osobami ktorych partner juz mial slub koscielny..?? sa gorsze bo beda mogly liczyc tylko na slub cywilny.. smieszy mnie to...
odnośnie slubu sami nie możemy się zdecydowac. ja jestem niewierzaca, nie zalezy mi na kosciele, a wręcz nie lubię tej instytucji. jezeli bym miała brac slub w kościele to tylko jako osoba niewierzaca z osoba wierząca. nie podobaja mi sie sluby cywilne, bo robione sa na szybko, ale uwazam, ze są wazne i zobowiązujące, skoro w kociele też takie same papiery sie podpisuje. więc aktualnie u nas szala przechyla się w stronę cywilnego, mniej załatwiania, brak problemu z płaceniem
_________________ Kobieta chce być kochana bez powodu, bez dlaczego, dobrych manier, wdzięku, inteligencji, ale dlatego, że ona jest.
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 48 dni temu Posty: 231
Profil: Imię: Magdalena
Stan: panna
Partner: Piotr
Nastrój:
Wysłany: 2008-12-07, 13:17
Ja teraz właśnie stoję przed dylematem cywilny czy kościelny. Osobiście wolałabym ślub tylko w Urzędzie. Dla mnie zakłamaniem byłoby branie ślubu w Kościele skoro do tego Kościoła nie chodzę, denerwują mnie jego poglądy i ogólnie nie przestrzegam zasad wiary. Wiele osób jednak mimo, że znajduje się w takiej sytuacji jak ja decyduje się na ten ślub- to główny argument mojej rodziny. No i że to ładniejsze i duże większe przeżycie. Już sama nie wiem co robić- Narzeczony powiedział, ze jest mu wszystko jedno, mimo, że na początku też na Kościelny nalegał. Chyba po prostu powinnam trzymać się swojego zdania- to w końcu ma być mój dzień. Jak myślicie?
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 278 dni temu Posty: 7218 Skąd: z malej osadki
Profil: Imię: Ola
Stan: zakochana
Partner: Tomek
Nastrój:
Wysłany: 2008-12-07, 21:18
Marzycielka24, ja osobiscie stoje na tym samym stanowisku co ty, nie chodze do kosciola i denerwuje mnie ta instytucja,ale uwazam tak jak twoja rodzina ze ten slub w kosciele jest o wiele bardzirj wzniosly i taki baaardzo urozysty, a w urzedzie potrwa to chwilke podpiszesz dokumenty i idziesz... nie wiem czegos mi tam brakuje
a w kosciele wszyscy sie wzruszaja... i mysle ze warto
_________________ Kobieta kochana zawsze odnosi sukces...
ja tez nie chodze do kosciola ale chce miec slub w kosciele.bo jak bylam na slubach to kazdy byl w kosciele.i tak jakos mysle ze to juz tak ma byc ze slub jest cywilny i koscielny.a gdzie zakladasz obraczki?w kosciele
Nastrój:
Wysłany: 2008-12-08, 09:39
asiunia napisał/a:
a gdzie zakladasz obraczki?w kosciele
W urzędzie tez zakłada się obrączki
Olciiia masz racje, że jest bardziej uroczysty! Ale jak byłam w Urzędzie to też myślałam, że to tylko papierek a okazuje sie, że najpierw Pani urzędnik pięknie przemawiała, potem była przysięga i obrączki.
Do piątku musze zadecydować bo idziemy zaklepywać datę- już wzięłam urlop więc nie ma odwrotu
Na razie szala delikatnie przechyliła sie w stronę Kościelnego, ale do piątku jeszcze daleko... Tak czy inaczej na pewno w piątek napisze gdzie i na kiedy ostatecznie zaklepaliśmy.
Jak dla mnie zachcianka,zeby miec slub koscielny , nie praktykując, jest chora. Skoro cale życie ktoś żyje bez Boga a nagle mu się zapragnie nagranie video ze slubowaniem w kosciele to na pewno nie jest z nim dobrze. Ludzie zastanowcie się nad tym co robicie. W ogóle problemy ,zeby sie wyspowiadać. Jak idziesz "zmuszona" to jaki sens.. echh .
Nastrój:
Wysłany: 2008-12-14, 09:54
nieznajomka raczej trudno w Polsce całe życie bez Boga żyć Ale nie o tym jest ten temat.
Ja jednak zdecydowałam się na cywilny. W piątek mieliśmy datę zaklepać ale się nie udało Teraz w środę mam nadzieje już bez komplikacji udamy się do Urzędu.
Nastrój:
Wysłany: 2008-12-14, 14:22
Marzycielka24 napisał/a:
le jak byłam w Urzędzie to też myślałam, że to tylko papierek a okazuje sie, że najpierw Pani urzędnik pięknie przemawiała, potem była przysięga i obrączki.
to racja.. ja mialam narazie tylko cywilny i faktycznie urzednik bardzo pieknie przemiawial mowil czym jest malzenstwo (w swetle prawa ale zawsze) o tym ze zaklada sie rodizne... itp.. i bardzo milo to wspominam... wiec jest przemowa urzednika przysiega narzeczonych obraczki.. potem u nas byly zdjecia i szampan.. toast.. mnie sie bardzo podobalo.. i bylo uroczyscie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum