Rejestracja Zaloguj  

RSS Uzaleznione Rangi Mapa                       Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Przyłącz się do najsilniejszego trendu na świecie - wellness

Poprzedni temat :: Następny temat
Cypr
Autor Wiadomość
wardzynka 
playzeerek :-)

Informacje:
Dołączyła 457 dni temu

Profil:
Imię: Beata
Wzrost: 162
  Wysłany: 2007-02-17, 14:10   Cypr

Witam
Na prosbe kolezanek z forum napisze wam troche o cyprze jak tu jest jak sie zyje jak sie placi i co sie je. Troche o miastach io ludziach.
Moze na poczatek male wprowadzenie.
Cypr jest to wyspa ktora poprawnie nalezy do Azji ale politycznie zaliczona jest do Europy.
Cypr jest podzielony na dwie strony. Grecka i turecka. (ja mieszkam po tej greckiej stronie)
Po greckiej stronie obowiazuje jezyk grecki i angielski (jezyki urzedeowe) oraz waluta jest funt cypryjski. Stolica cypru jest Nikozja nazywana rowniez Lefkosia. Najwiekszymi miastami sa Nikozja , Lemassos , Pafos , Agia Napa , Larnaca.
O tureckiej stronie napisze jak ja odwiedze bo bardzo malo sama o niej wiem.
Posty podziele konkretne tematy ze zdjeciami zeby nie wprowadzac zamieszania. ;-)

REKLAMA

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 536 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Włosy: blondi :P
Wysłany: 2007-02-17, 14:34   

Super, wardzynko :) Fajnie, że Nam to opiszesz, zawsze to coś ciekawego o innym kraju i to tak "z pierwszej ręki" :) to ja już mam pytanko, czy te części są jakoś oddzielone od siebie ? Jakąś granica czy coś? skąd wiadomo, że jest się "już" na greckiej części a nie "jeszcze" na tureckiej? ;)

wardzynka 

Informacje:
Dołączyła 457 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-02-17, 14:55   

Kociak napisał/a:
czy te części są jakoś oddzielone od siebie ?

tak sa oddzielone wielkim murem.Normalnie jest granica na ktorej sie przechodzi z paszportem. zrobie foto kawalka tego muru to wam pokaze :-)

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 529 dni temu

Profil:
Imię: Madzia
Wzrost: niski
Włosy: czarna
Stan: szczęśliwa żonka :)
Partner: Marcin
Wysłany: 2007-02-17, 19:28   

wardzynka, super, że założyłaś ten temat :-) już czekam z niecierpliwością na pierwsze zdjęcia i kolejną część opowieści!!

wardzynka napisał/a:
waluta jest funt cypryjski.

a mi się tu nasuwa pytanie, ile złotówek kosztuje funt??
i od razu jak kształtują się tam ceny i zarobki?

wardzynka 

Informacje:
Dołączyła 457 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-02-18, 18:48   

Madzia81 napisał/a:
już czekam z niecierpliwością na pierwsze zdjęcia

no to Madzia doczekalas sie dzis mam dla was cos specjalnego :-) nie dawno wrocilam z parady karnawalowej w lemassos i mam dla was mnostwo fotek wiec bedzie co ogladac :-)

Madzia81 napisał/a:
ile złotówek kosztuje funt??

ok 7 zl wacha sie w sezonie jest 7 i powyzej a poza sezonem troche taniej
Madzia81 napisał/a:
kształtują się tam ceny i zarobki?

co do cen zalezy gdzie kupujesz i co kupujesz
artykuly spozywcze sa napewno drozsze niz w polsce i nie kupisz tu wielu rzeczy jak w polsce ale w zamian kupisz inne
jezeli chodzi o ubrania sa drogie i tanie jezeli kupujesz nowe kolejce to placisz duzo ale przy koncu sezonu wszystkie sklepy przeceniaja wszytko wiec cos co kosztowalo 15 lub 20 funtow mozna wyrwac za 2,95 wiec ja ubrania to glownie w takich wyprzedazach kupuje bo jest duzo taniej i naprawde niezly wybor
jezeli chodzi o zarobki kokosow nie zarobisz ... dla dziewczyny duzo gorzej o prace i dziewczynyu tu glownie jako kelnerki sprzataczki sa i zarabiaja max 350 funtow ... mam kolezanke ktorea pracuje tutaj przez 7 dni w tygodniu jako sprzataczka w banku i dostaje 500 funtow ale to niliczni moga sie zalapac , ja powiem ci niezle zarabiam 50 funtow mniej niz ona a pracuje 5 dni w tygodniu ale ja pracuej na konkretnym stanowisku w dobrej firmie wiec moja placa rozni sie tutaj troche od przecietnego polaka no i oczywiscie musialam sobie to wypracowac bo na poczatek mialam 300 funtow
jezeli chodzi o facetow pracuja ciezej niz konitki maja wiecej glownie robia na budowach ale zdarzaja sie tutaj tez inne fachy i to zalezy jak zna jezyk grecki ma wiecej jak zna super angielski to ma srtedni o jak zna slabo to jest pomiotem i ora a nic nie ma
ale to jak wszedzie :-)

wardzynka 

Informacje:
Dołączyła 457 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-02-18, 19:52   

LEMASSOS I PARADA KARNAWAŁOWA

Witam.
Lemassos to jedno z wiekszych miast Cypru. Lezy ono nad morzem i charakteryzuje sie jedna bardzo dluga ulica ktora ciagnie sie przez praktycznie cale miasto. Ta ulica sie nazywa Grifadigeni. No i na tej wlasnie ulicy odbyla sie dzis parada karnawalowa. Specjalnie dla was narobilam mnostwo zdjec zebyscie mogly zobaczyc chociaz namiastke tego co bylo na tej paradzie.
Kto chce ogladac niech klika: http://linuxstorm.org/~playzeer/parada/
Gdyby w razie zdjecia nie dzialay prosze napisac wrzuce gdzie indziej (narazie dzialaja ale nie wiem czy admin mnie nie pogoni ze tak duzo dodalam :)
no to zycze milego ogladania
Pozdrawiam

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 529 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-02-20, 19:26   

wardzynka, bardzo wolno te fotki się otwierają, a niektóre nie chcą się wcale otworzyć :-/

spróbujesz wrzucić gdzie indziej?

co do sytuacji z pracą, to jakiejś rewelacji tam nie ma. Wam się chyba udało, że w tych telefonach robicie?

wardzynka 

Informacje:
Dołączyła 457 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-02-21, 07:48   

Madzia moge ci nawet podeslac te fotki bo w domu mam ich ze dwa razy tyle. Jak bedziesz chciala to daj znac na gg czy prywatna wiadomosc i ci podesle.
Postaram sie je gdzies przerzucic.
Madzia81 napisał/a:
pracą, to jakiejś rewelacji tam nie ma
no nie ma jedynie fajne to ze tu jest ladnie i cieplo :-)
Madzia81 napisał/a:
Wam się chyba udało, że w tych telefonach robicie?

mi sie udalo bo moj chlopak jak tu jechal to tez nie mial wesolo no a teraz to zadowoleni jestesmy bo obydwoje mamy dobra prace niezle zarobki i wiesz zyjemy sobie spokojnie :-)

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 536 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-02-21, 17:12   

A ja oglądałam zdjęcia, wolno się wgrywają bo są bardzo duże :) Ale bardzo fajna ta parada, taka kolorowa cała ;)
wardzynka napisał/a:
obydwoje mamy dobra prace niezle zarobki i wiesz zyjemy sobie spokojnie
to tylko zazdrościć ;) że pośród tylu ludzi, którzy wyjeżdżają za granicę i pracują jako "tania siła robocza" udało Wam się wybić :D

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 529 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-02-21, 20:20   

wardzynka napisał/a:
fajne to ze tu jest ladnie i cieplo :-)

i to bardzo duży plus :-)
jak tam jest teraz?

wardzynka napisał/a:
zyjemy sobie spokojnie :-)

i fajno :-) grunt to się odnaleźć w otaczającej rzeczywistości :-)

wardzynka napisał/a:
Jak bedziesz chciala to daj znac na gg czy prywatna wiadomosc i ci podesle.

nie będę robiła CI kłopotu. spróbuję cierpliwie poczekać na te powoli otwierające się fotki ;-)
te które już widziałam, baaardzo fajne, kolorowe, fajna imprezka musiała być :-)

Little My 

Informacje:
Dołączyła 480 dni temu

Profil:
Wzrost: 165
Stan: mężatka
Wysłany: 2007-02-23, 08:26   

wardzynko, powiedz mi, czy ten długi weekend o którym pisałas to był własnie ze wzgledu na tą paradę? Jakiś koniec karnawału?

wardzynka 

Informacje:
Dołączyła 457 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-02-23, 08:53   

Little My napisał/a:
powiedz mi, czy ten długi weekend o którym pisałas to był własnie ze wzgledu na tą paradę? Jakiś koniec karnawału?

i tak i nie. tutaj tez obchodza swieto zielonego poniedzialku. w tym czasie wszyscy cypryjczycy jada w gory kupuja jakies tam owoce morza (ale nie powiem dokladnei jakie bo nie wiem) i griluja i siedza z calymi rodzinami. Komu sie nie uda w gory to idzie z rodzina do parku. A parada to dodatek coroczny przed wlasnei tym zielonym poniedzialkiem a ze obchodzi sie go na koniec karnawalu wiec maja podwojne swieto.:)

jutro moze gdzie ssie z chlopakiem wybierzemy to wrzuce wam nowe fotki i napisze cos o miescie jakie odwiedzimy. A jak nie bedzie to miasto to pokaze wam park ktory jest niedaleko mojej chaty i dla piorownania park z nikozji taki gdzie sa podswietlana fontanna.Zobaczycie jak u mnie zielono :) :roll:

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 529 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-02-23, 16:37   

wardzynka napisał/a:
Zobaczycie jak u mnie zielono :) :roll:

czekam na kolejną część relacji :-) teraz kiedy u nas brzydko, szaro i ponuro, to tym bardziej takie widoczki zielone się przydadzą :-)

wardzynka 

Informacje:
Dołączyła 457 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-02-27, 09:32   

STRONA TURECKA CYPRU
Witam
W ten weekend odwiedzialam strone turecka cypru i powiem wam szczerze jestem przerazona. Nie mam narazie dla was zdjec z tamtej strony bo znajomi polecili aby na pierwszy raz nie brac aparatu. Powiem wam mniej wiecej jak wyglada przedostanie sie na tamta strone i o tym co widzialam.

Wiec zeby dostac sie nastrone turecka cypru musielimy sie niezle naszukac ale wkoncu znajomy nas poinstruowal ze mamy isc wzdloz muru i drutow tam doszlosmy do takiej ulicy na ktorej znalezlismy granice. Granica wyglada nieco dziwnie bo siedzialo kilku jakis straznikow za brama sa budki gdzie dostaje sie wize. Podchdozi sie do pani w okienku ona daje karteczke na ktorej wpisujesz swoje id imie naziwko i kraj z jakeigo pochodzisz. pozniej spisuje twoje dane do komputera stawia pieczatke i mozesz isc. Odchdozi sie od okienka i wchodzi w strefe pusta. Nie nalezy ona ani do strony greckiej ani tureckiej ale nie tez ze jest niczyja. Przy tej strefie pustej ciagnie sie budynek UN. Pozniej Na koniec strefy pustej przechodzi sie brame i jest sie w na stronei tureckiej. Odrazu rzucajaca sie w oczyu dziwna sygnalizacja swietlna - nuby normalna ale widac ze jakas przedpotopowa. Na pierwszy rzut oka daje sie tez zauwazyc ze jest tam bardzo czytso. Nie fruwaja jakies smieci po ulicach ani nic podobnego. Widzimy wycieczke anglikow wiec udajemys ie za nimi. Mijamy strasznie poniszczone budynki , waskie uliczki , kobiety z chustami na glowach. Zwracamy szczegolna uwage na warunki bytu ludzi meiszkajacych tam i co widzimy ? Tragedia ... Ludzie drzwi pootwierane syf kila i mogila jedno male pomieszczenie w ktorym siedzi kilka osob. I odziwo tak dom w dom. Na ktoryms z budynkow tabliczka ze odrestaurowano ten obiekt ale szczerze nie oparlabym sie o neigo bo balabym sie ze sie na mnei zawali. Podazamy dalej ulica i widzimy wyburzony budynek ale nei do konca. Wyburzony on jest czesciowo a na dole normalne pomieszczenie. Drzwi otwartye do tego pomieszczenia stoi butla gazu , jakis stol na srodku i poslanie jakeis zrobione na podlodze a w srodku kilku turkow. Rozumiem ze turcy to biedny narod ale ze az do takiego stopnia ?? Nie spodziewalam sie. Ok podazamy dalej ladna okolica calkiem zilono mily wiosenny dzien. wchodzimy w waskie uliczki gdzie na kazdej bawia sie dzieci. Troche wychudzone widac ze sie nie przelewa. Wychodzimy na glowna ulice tam ogromniasty piekny bank... przy glownej ulicy lepsze jakies budynki sklepy. Knajpki w ktorych podaja suflaki i meze (tradycyjne dania cypru ale o tym pozniej) wygladalytragicznie w zyciu bym tam nic nie zjadla. CHoc okoloca ciekawa i ladna to strasznie biedna. Postaram si ewam to zobrazowac jak pojdziemy tam w przyszly weekend bo do kyreni chcemy pojechac wiec wiecej ciekawostek.

a takie informacje bierzace to na cyprze znalezli rope :D ale po tej greckiej stronie i jest ona oszacowana na tryliardy euro badz dolarow (nie jestem pewna) stwierdzono tez ze jest to wieksze zloze niz maja w dubaju :-)

Kociak 

Informacje:
Dołączyła 536 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-02-27, 19:29   

To faktycznie musiała być dość przygnębiająca wycieczka :/ Ale mi się wydaje, że to też co region to inny. Ja byłam w Turcji na wakacjach kiedyś i wcale nie powiedziałabym, że jest to kraj biedny...
A nie bałaś się tam trochę? Ja bym się chyba bała...
A co do ropy - nie słyszałam o tym :D no to teraz czeka Was bogate życie :D

Odpowiedz do tematu