Informacje: Wiek: 27 Dołączył: 109 dni temu Posty: 26 Skąd: Warszawa
Profil: Imię: Maciej
Wysłany: 2008-03-20, 12:15
hEJ sprawa ciśnienia to 90/60 mają np. sportowcy norma to 120/80 jednak wiadomo skąd są brane osoby do przeciętnych wartości. Skoro społeczeństwo jest coraz bardziej otyłe niedugo normą będzie 140/90.
Więc dwie rzeczy jak mierzycie sobie ciśnienie to zróbcie to przed jedzeniem, trzymajcie (połóżcie) rękę aby była na wysokości serca. Nie mierzcie 3 razy pod rząd ale między pomiarami minimum 15 min przerwy. Nie mówcie podczas mierzenia itd.
Co do OB, Czyli odczyny Biernackiego szybkosci opadania krwienek w jednostce czasu.
dla kobiet do 60 lat < 12 mm/godz.
dlakobiet powyżej 60 lat - < 20 mm/godz
prawidłowe wartości.
PS1. Zimne stopy, dłonie mogą świadczyć o probley z krążeniem ale również o małej tkance tłuszczowej w organiźmie.
PS2. Co do zimnej pupy to zgłoś sie do swojego chłopaka i powiedz, że zimno CI w pupe
[ Dodano: 2008-03-20, 12:18 ]
PS 3 Apropo tak wysokiego ciśnienia >180 to kwalifikuje się to na pogotowie. 260 fiu fiu. Ja jak badałem ciśnienie to raz spoczynkowe miał gostek 180 (młody wysportowanyn ale chyba po jakiś koksach) a po ćwiczeniach to przy 220 przestałem już pompować . Chcieliśmy pogotowie wezwać, ale zapewniał nas że super się czuje.
Informacje: Dołączyła 401 dni temu Posty: 4258 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-03-20, 12:50
Maciej Tracz napisał/a:
PS1. Zimne stopy, dłonie mogą świadczyć o probley z krążeniem ale również o małej tkance tłuszczowej w organiźmie.
ooo, ciekawa wiadomość zawsze myślałam, że ma to związek z krążeniem a czy np. bardzo niski poziom trójglicerydów ma na to też wpływ ? bo jak kiedyś miałam badany poziom TGC, to wyszło mi dużo poniżej normy, aż kilka razy sprawdzali, bo nie mogli uwierzyć, że aż tak niski jest a do chudzielców nie należe, raczej tłuszczyczyku mam gdzie niegdzie za dużo no a dłonie mam wiecznie zimne, nawet tabletki na poprawe krążenia nic nie pomogły i na podniesienie ciśnienia również
Informacje: Wiek: 27 Dołączył: 109 dni temu Posty: 26 Skąd: Warszawa
Profil: Imię: Maciej
Wysłany: 2008-03-20, 14:08
Niski poziom trójglicerydów może oznaczać problemy z niedokrwieniem serca. Jednak lekarzem nie jestem . Tak jak napisałem dwie możliwości pewnie jest i więcej i powodów tych zimnych rąk są również jakieś choroby 1 na milion które również należy wykluczyć.
Jeżeli chodzi o mały poziom tkanki tłuszczowej w organiźmie to tłumaczone jest to tak, że ciało ludzkie skupia się na ogrzewaniu najważniejszych części ciała czyli wszystkiego co jest w naszy kadłubku (najważniejsze narządy dokrewene) odcinając często właśnie kończyny od zasilania. Tak właśnie np. W przypadku wyziębienia organizmu gdzie np. nasza temperatura (np w górach) spadnie do 34 stopnie nie należy takiej osoby ruszać i nacierać. Ponieważ temeperatura ciała może spać jeszcze o dwa stopnie w celu ogrzania właśnie mniej waznych części ciała (kończyn).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum