Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 537 dni temu Posty: 4055 Skąd: mam wiedzieć?
Profil:
Wysłany: 2007-10-15, 09:05
Cytat:
Ten bardzo popularny lek wywołał tak poważne skutki uboczne (Toksyczna nekroliza naskórka-w ulotce nie ma o tym słowa!!!) ze 20 letni chłopak przez 2 miesiące walczył o życie na oiom-ie. Od Ketonalu Leku spełzała mu skóra na całym ciele, wykanczał sie powoli, dostał 30% na życie. Lekarze byli zmuszeni testowac na nim metody leczenia bo jest on 2 na świecie człowiekiem (od 10 lat) który zapadł na ta straszną chorobe! Zastosowali tzw. plazmaferezy. Filtrowanie krwi i układu limfatycznego, wprowadzenie ludzkiego białka do organizmu jako przeciwciała, wyhodowali sztuczną skórę (zaatakowane było praktycznie 100% powierzchni ciała)... Na szczęście przeżył (poprzedni przypadek nie miał tyle szczęścia). Ale po tej strasznej chorobie siadła mu psychika (jest oszpecony), ma problemy z oczami i blizny... Ketonal-tak popularny- a tak zdradliwy!
Cytat:
1. Ketonal należy do grupy NLPZ salicylanów, które przy przewlekłym stosowaniu podrażniają żołądek (błonę śluzową żołądka) powodując nudności, bóle żołądka, nadżerki. U osób nadwrażliwych objawy te mogą pojawić się po pierwszym podaniu. Niemniej nadwrażliwość i ostre zatrucia występują niezmiernie rzadko - są to bardzo popularne leki.
2. Osoby nadwrażliwe na ketonal powinny mieć również problemy po podaniu: Kw. acetyloalicylowego (aspiryna, polopiryna) diklofenaku (diclac, dicloberl, diclo-duo, olfen), naproxenu (apo-naproxen, naproxen) I IBUPROFENU (IBUM, IBUPROM), piroxikamu, butapirazolu i in.
3. Żołądkowe efekty niepożądane można niwelować podając np. osłonę z ranigastu
4. Salicylowe NLPZ na skutek blokady metabolicznej enzymu COX-1 zarówno w przemianach patologicznych jak i fizjologicznych, zmniejszają przepływ krwi przez nerki, powodując zatrzymanie sodu. Wpływa to na zachwianie równowagi elektrolitowej i... powoduje skurcze i drętwienia (ha, tego nie ma w ulotce...)
5. Ten sam blok metaboliczny przy małej ilości PGE2 (cechy indywidualne osobnicze) może prowadzić do zaburzeń czynności oddechowych objawiającej się skurczem mięśni gładkich oskrzelików (duszności) (tego też nie ma w ulotce).
6. W/w efektów nie powinny wywoływać leki mające powinowactwo do COX2 - Meloksam,Movalis, Aspicam, Nabuton, Relifex
7. Obecnie prowadzone są badania nad szkodliwym wpływem ketonalu na O.U.N, a konkretnie wzrok - a takowe są... tak po 6 latach stosowania
Informacje: Dołączyła 539 dni temu Posty: 4256 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-10-15, 09:10
każdy lek ma jakieś skutki uboczne nawet nadmiar witamin nie jest zdrowy, więc nie ma co przesadzać logiczne, ze po 1 tabletce nic nikomu nie będzie, ale jak ktoś wcina leki jak szalony, to nie ma się co dziwić trzeba uważać i tyle, jak się będzie przestrzegać zaleconych dawek i nie będzie się brać leków na własną rękę, to nic się nikomu nie stanie
Informacje: Dołączyła 474 dni temu Posty: 2990 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-10-15, 12:14
Ale to dokładnie tak jak z każdym lekiem - po pierwsze, nie każdy go toleruje (tak jak nie każdy toleruje paracetamol chociażby), a po drugie, należy brać z umiarem.
Wiadomo, że ketoprofen to nie apap - dlatego jest na receptę. Ale też nie wydaje mi się, żeby miał coś wspólnego z morfiną...
Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 404 dni temu Posty: 88 Skąd: warszawa
Profil: Włosy: braz
Stan: zajęta zakochana
Wysłany: 2007-10-15, 17:16
ja niestety miewam regularne choc ostatnio rzadkie migreny ktorych niemoge opanowac nawet lekami ale jesli zaczne dzialac jak tylko zaczyna mnie bolec glowa to robie tak: mocna czasrna kawa potem szklanka zimnej wody otwarte okno niewazne czy mroz bo swiezze powietrze dziala super no i wylaczam wszystko tv kompa czasem nawet tel bo kazda fala jest dla mnie koszmarkiem ale pomaga moge przyznac:) a z srodkow przeciwbolowych bire aleve albo ibuprom max
Mi tez pomaga tylko ibuprom,ale ostatnio mam ciągłe bóle głowy i zawroty...chyba musze odwiedzic lekarza:((((((
_________________ Najgłębszym pragnieniem w sercu każdego człowieka, przed pragnieniem życia, jest pragnienie kochania i poczucie, że jest się kochanym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum