Informacje: Wiek: 34 Dołączyła 282 dni temu Posty: 1509 Skąd: Śląsk
Profil: Imię: Dorota
Wzrost: średni
Włosy: blond
Stan: panna
Wysłany: 2007-12-14, 13:12
To ciekawe.
Jak byłam w ubiegłym roku u lekarza to się od niego dowiedziałam,że cytologia przysługuje z NFZ raz na 4 lata!!!!!!
Takie ograniczone środki mają.
Przez 4 lata to rak się może tak rozwinąć,że się kobiety uratować nie da.
Mi robi cytologię co rok ze względu na to, iż mam ostre chroniczne nadzerki szyjki macicy.
Tylko jak zawsze mam problem z wizytą - praca od 8-16.00 (ponad godzinę drogi w jedną stronę) a lekarz od 8.oo do 15.00.
Kobieta musi brać urlop aby podstawowe badanie zrobić
_________________ Przyjacielem jest ten, kto wie o Tobie wszystko i nie przestaje Cię kochać
Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 219 dni temu Posty: 82
Profil: Stan: zaręczona
Wysłany: 2007-12-14, 13:27
Cytologię robię 1 w roku, morfologię tez tak mniej więcej, piersi czasem sobie sama badam (ostatnimi czasy baaaaaaaaaaaardzo rzadko), a lekarka jak mi bada to pomaca 2 sek jedną, tyle samo 2 i stwierdza, że jest ok:/.
USG TV kilka razy w roku (często mi coś jest, więc tak sprawdzają), a USG piersi tak jakoś raz na 2 lata.
Jak czesto się badać?
Cytologia raz w roku ( u czesto zmieniających partnerów 2 razy).
USG piersi do 35 roku zycia raz w roku- lub 1 na 2 lata(nie pamiętam dokładnie:/), po 35 roku juz mamografia, z podobną częstotliwością.
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 182 dni temu Posty: 10 Skąd: Warszawa
Profil: Imię: Ola
Stan: panna
Partner: Marcin
Wysłany: 2008-01-20, 14:57
Facetowi po prostu zaufałam:) i wszystko jest dobrze:) Ja co rok chodzę na kontrolną wizytę do gina, na cytologię, badanie piersi( pierwszy lekarz, który sam bada), usg piersi, zaleca mi robienie podstawowych badań z krwi + mocz. jak brałam anty to byłam u niego częściej i dochodziły do tego próby wątrobowe + hormonki.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 235 dni temu Posty: 342 Skąd: 3city
Profil: Wzrost: 164,5
Włosy: Rude
Wysłany: 2008-01-24, 15:20
to wyslanie faceta na badania jest dobra sprawa - mysle ze tak jak Kociak pisze powinno sie tak robic i przede wszystkim informowac o takich mozliwosciach.
Zanim zaczelam sie spotykac z Witkiem (6 lat ponad temu) to z kazdym facetem jakim bylam (nie bylo ich duzo) z zabezpieczeniem gumkowym koniecznie. Bylam przewrazliwiona n apunkcie mozliwosci zajscia w ciaze (moze i dobrze w koncu 17-19alat mialam).
A witkowi zaufalam. Wczesniej sie przyjaznilismy i wiedzialam ze byl tylko z jedna dziewczyna. Chociaz oczywiscie to wcale nie musialo znaczyc ze bedzie czysty..No ale zaufalama. Teraz raz na rok chodze do ginekologa - czasami raz na pol roku.
Cytologia raz na rok robiona, badanie piersi rowniez. Wole dmuchac na zimne!:) ze zwyklych nieleczonych zapalen bakteryjnych moze sie nowotwor rozwinac (wczoraj tak od ginekolozki mojej uslyszalam, bo czytala mi moje wyniki z cytologii i zapytalam o co chodzi z grupami), wiec jak tylko cos sie nie tak dzieje biegne do lekarza:) hihi..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum