Bardzo podobają mi się zdjęcia, rzeźby, posągi i obrazy z aniołami, zresztą wszystko mi sie z nimi podoba, nawet zaczęłam zbierać figurki aniołów, mam aż jednego jak na razie hehehehe Ale mam nadzieje, że moja kolekcja sie niebawem powiększy Mam go u P. więc jak do niego pojade pstrykne mu foro i załącze, bo sliczny jest Duzo aniołów, mamy juz w temaciku Madae, ale ponieważ tam znajduja się prace tylko jednego autora, tutaj postanowiłam wklejać moje aniołki. Troszkę aniołów jest tez w Albumie. Jak macie coś ciekawego to wklejajcie, no oprócz swoich zdjęć oczywiście, na to jest miejsce gdzie indziej
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 303 dni temu Posty: 5536 Skąd: Leeds
Profil: Imię: Monika
Wzrost: 170
Włosy: blond
Stan: panna
Partner: Paweł
Wysłany: 2007-08-05, 19:10
Cytat:
czesc z tych co zamiesciłas w 2 turze to prace Borisa Valleyo
Madae ale z Ciebie specjalistka Świetne anioły Prosiemy o więcej
[ Dodano: 2007-08-05, 19:20 ]
A może trochę teorii ANIOŁ - (gr. angelos - poseł, wysłannik, zwiastun). Istota niematerialna, która w tradycji żydowskiej, chrześcijańskiej i islamie, traktowana jest jako pośrednik między Bogiem a ludźmi. Najczęściej utożsamiana jest z istotą doskonałą. Już najstarsze wersety Starego Testamentu zawierają wyobrażenia o aniołach, ale trudno uważać je za ustalone pojęcia teologiczne. Z nielicznych najstarszych tekstów wynika, że anioły mają udział w realizacji planów Bożych wobec człowieka, a stosowanie do poszczególnych ich etapów spełniają misje pomyślne [...] lub niepomyślne dla człowieka[...].("Słownik parapsychologiczny" - R.Preus, A.Czupryńska, P. Perz, 1993r. str.3)
[ Dodano: 2007-08-05, 19:22 ]
We wczesnym chrześcijaństwie, a także w czasach przed chrześcijańskich określenia anioł i daimon (demon) były używane wymiennie, jak w przypadku pism św. Pawła i św. Jana. Idee anioła Żydzi przejęli od Persów i od Babilończyków w okresie niewoli. Dwaj znani z imienia aniołowie występujący w starym Testamencie, Michał i Gabriel, zostali wprost wzięci z mitologii babilońskiej. Trzeci znany z imienia anioł, Rafał (Rafael), pojawia się w Księdze Tobiasza. Całą naukę o aniołach - twierdzi Sale w przedmowie do swojego wydania Koranu (5. 31) - Mahomet i jego uczniowie zapożyczyli od Żydów, którzy, z kolei, imiona i nazwy hierarchii tych istot przejęli 0d Persów (por. Gaudefroy Demombynes, Narodziny islamu, 5. 221-224). Henoch, w pismach datowanych na pierwsze wieki po Chrystusie, a w przypadku niektórych ich fragmentów na wieki przed naszą erą, podaje imiona wielu aniołów (i demonów), jednak zostały one zignorowane przez autorów Nowego Testamentu, jakkolwiek pojawiały się we współczesnych dziełach, które nie zostały włączone do kanonu ksiąg świętych. Pisma Henocha cieszyły się dużą popularnością wśród autorów żydowskich traktatów gnostyckich, mistycznych i kabalistycznych. Rozkwit angelologii przypadł na okres od XI do XIII w., kiedy to w literaturze pojawiły się tysiące imion anielskich, często tworzonych metodą przypadkowego zestawiania liter alfabetu hebrajskiego, lub też przez dodawanie przyrostka ,,~el" do dowolnego słowa, które nadawało się do takiej manipulacji. Anioł, choć niematerialny, czyli bezcielesny, zazwyczaj był przedstawiany jako istota posiadająca lub tymczasowo zamieszkująca ciało, odziana i skrzydlata. Anioł, który służył diabłu, był aniołem upadłym lub demonem. Filon w Desomniis (0 snach) uważa, że aniołowie są bezcielesnymi inteligencjami. Twierdzi zarazem, że rabini mają w tej kwestii pogląd przeciwny, to znaczy traktują aniołów jako istoty materialne. Wg doktryny katolickiej aniołowie zostali stworzeni w pierwszych dniach Stworzenia lub nawet "przed wszelkim stworzeniem" (por. św. Tomasz z Akwinu, 0 substancjach czystych, 5. 329-331). W tradycji żydowskiej, aniołowie "odnawiają się co rano (por. Lm 3, 23) i powstają za każdym razem, kiedy Bóg nabiera tchu" (zob.Talmud Chagiga 14a). W systemie Pseudo-Dionizego aniołowie są najniższym z dziewięciu. ("Słownik aniołów, w tym aniołów upadłych" Gustav Davidson, tłum. J.Ruszkowski, Zysk i S-ka, 1998r) za: www.anioly.vel.pl
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 537 dni temu Posty: 2842 Skąd: Wałbrzych
Profil: Imię: Ania
Włosy: blondi :P
Wysłany: 2007-08-05, 21:41
Najlepsze są te dzieci-aniołki
A swoją drogą, ciekawe skąd biorą się takie mroczne obrazki aniołów, bo z reguły jednak anioły kojarzą się z istotami dobrymi
wszystkie mają fioła na punkcie aniołów?? nie pomyślałabym. mi się kilka fotek tylko podoba, ale żeby się nimi tak zachwycać?? no ale każdy ma swoje bziki ja swojego czasu zachwycałam się słoniami
Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 311 dni temu Posty: 309 Skąd: Lublin
Profil: Imię: Gosia
Wzrost: 170
Włosy: jakiś taki dziwny
Stan: panienka z okienka
Wysłany: 2007-08-07, 15:22
Jakie śliczne, jakie śliczne ja tez uwielbiam aniołki zbieram już figurki aniołków od kilku lat jak uda mi się pstryknąć parę foteczek z mojej kolekcji to wam podeślę ale wieczorkiem bo teraz uciekam