Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 680 dni temu Posty: 2961 Skąd: Wałbrzych
Profil: Imię: Ania
Włosy: blondi :P
Wysłany: 2007-09-23, 23:43
W ogóle wydaje mi się, że uczulenie na jad osy, jak już jest, to jest wyjątkowe silne... Nie spotkałam się nigdy z tak silnymi reakcjami alergicznymi na jakieś pyłki itd... A o alergii na osy właśnie już kilka razy słyszałam, że może być kłopotliwe
atria, właśnie tego sie obawiam nie wiem czy jestem na jad osy czy pszczoły uczulona, bo mnie nic nie ukąsiło, a że mam silną alergię obawiam się, że mogę być. pytałam już o to wiele razy alergologa jak i internistę, czy mogłabym kupić taki właśnie zestaw od odczulania i w razie czego sama sobie zaaplikować - i nie widzą takiej możliwości, bo kto mi zrobi zastrzyk?? a ja jak tylko widzę takie latające coś, to cala zastrachana jestem
Informacje: Dołączyła 469 dni temu Posty: 2439 Skąd: Kraina Wolności
Profil:
Wysłany: 2007-09-24, 19:02
Madzia81 napisał/a:
atria, właśnie tego sie obawiam nie wiem czy jestem na jad osy czy pszczoły uczulona, bo mnie nic nie ukąsiło, a że mam silną alergię obawiam się, że mogę być. pytałam już o to wiele razy alergologa jak i internistę, czy mogłabym kupić taki właśnie zestaw od odczulania i w razie czego sama sobie zaaplikować - i nie widzą takiej możliwości, bo kto mi zrobi zastrzyk?? a ja jak tylko widzę takie latające coś, to cala zastrachana jestem
Radziłąbym zrobić testy w klinice alergologicznej np we Wrocławiu czy w Katowicach.
Mam brata alergika na jad pszczoły i bym kilka razy go straciła bo jak go pszczoła dziabła to oddychać nie mógł, puchł tracił czucie itp brakowało 5 min. i mogłabym...
Tylko są ostatnio cyrki z szczepionkami na pszczołę I sa kłopoty ze zaszczepieniem gdy termin mija.
_________________ Bo ja kocham tak
jak wolność kocha ptak....
Informacje: Wiek: 19 Dołączyła 466 dni temu Posty: 10630 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-09-25, 14:58
jak nei wiecie a się boicie to idźcie na badania!
moja mama jak się okazało po ukąszeniu.. jest uczulona na jad szerszenia...
ogólnie wyglądało to wszystko tak jak opisała atria, tylko bez utraty przytomności...
Masakra ogólnie...
dobrze, że nie skończyło się gorzej.
ja wiem, że na osy i pszczoły nei jestem uczulona, bo już mnie tyle razy gryzły, ża szok. Ja nie wiem co ja takiego w sobie mam
moja koleżanka z klasy jest strasznie uczulona na różne pyłki głównie.. w szkole ledwo siedzi, blada, sapie, dyszy.. kicha.. ogólnie padaka. rozmowa w skrócie wyglądała tak:
- ty nic nie robisz z tym uczuleniem?
-Robię!
- to czemu ci nie pomaga?
- właśnie mi pomaga, gdybym tego nie robiła to bym umarła..
a ja w szoku...
Jak ona taka umierająca jest a cieszy się, że coś jej pomaga..
SILNE uczulenie... na głupie pyłki...
Informacje: Dołączyła 428 dni temu Posty: 2990 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-09-25, 14:59
Doskonale to rozumiem - ja kilka razy miałam napady duszności takie, że gdyby nie natychmiastowa interwencja, to już by mnie tu nie było. Przez głupie pyłki
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 680 dni temu Posty: 2961 Skąd: Wałbrzych
Profil: Imię: Ania
Włosy: blondi :P
Wysłany: 2007-09-25, 16:51
a ja właśnie mam już skierowanie i czekam na wizytę znowu będę miała robione te badania i zobaczymy jak to ze mną teraz jest ale to i tak dopiero za 2 miesiące ta wizyta
Informacje: Wiek: 19 Dołączyła 466 dni temu Posty: 10630 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-09-25, 18:45
kurcze ja też chyba powinnam się wybrać... w sumie najbardziej to przeszkadza mi uczulenie na kurz i koty.. nawet porządnie nei moge w domu posprzatać, np odgruzować mojego pokoju, bo potem jestem przez tydzień chora...
Poza tym moja mam przyjaciół (rodzeństwo) u których często bywam, a mają dwa koty, psa, a co za tym idzie - mnóstwo kurzu i kłaków...
Profil: Imię: Joanna
Włosy: brunetka:-)
Stan: in lov;*
Partner: Łukasz
Wysłany: 2007-09-25, 21:10
Alergia - nie lubie tego słowa:P
Jestem alergikiem od zawsze:P dawno temu miałam robione badania z ktorych okazało sie ze mam uczulenie na białko jakies pyłki... na szczescie nie na siersc zwierzat
Czesto zdarza mi sie ze mam jakas wysypke, pokrzywke zaczerwienienie gdy cos zjem
A co do lekow to zyrtec mi nie pomaga zazbytnio, obecnie biore telfast.. do kitu byc alergikiem .
Radziłąbym zrobić testy w klinice alergologicznej np we Wrocławiu
i może to jest sposób. będę u alergologa w przyszłym tygodniu, to zapytam o to. bo u nas w Wałbrzychu nie robią takich testów wiem, że jestem też uczulona na jakiś składnik leku, już 3 razy po przyjęciu różnych tabletek miałam atak.....ciężki, głośny oddech, wysypka na całym ciele, zawsze kończyło się to wizytą na pogotowiu ale u nas też nie ma testów, które mogłyby to sprawdzić, więc teraz zanim zażyję jakąkolwiek tabletkę, to czytam dwa razy ulotkę, choć i tak dokładnie to nie wiem na który składnik jestem uczulona, ale przypuszczam, że to coś ziołowego.
Profil:
Wysłany: 2007-09-27, 14:08
No a moja mama jest uczulona na penicyline i pochodne leki. Przez głupotę lekarzy ( a wiedzieli, ze uczulona ) wylądowała w szpitalu i wyszły z tego komplikacje do których musi się zmagać do końca życia.
Profil:
Wysłany: 2007-09-27, 15:15
Magdaru napisał/a:
moje chłopaki też trzeba uważać jakie antybiotyki lekarz przepisuje, bo jak coś pochodnego penicyliny, to może nawet jakiś wstrząs się pojawić
niestety mozna dostac ten wstrząs Najpierw wyskoa gorącza, biegunka, wymioty, wysypka ( mam doś tego widoku ).
A ja tez kiedyś byłam na coś uczulona a sama nie wiem na co Zjadłam coś, albo wyszłam na dwór i cała w bomblach i w szale drapania.
ale przeszło kilka lat temu. Czasami powraca.
Informacje: Dołączyła 428 dni temu Posty: 2990 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2007-09-27, 22:19
Ja mam uczulenie na leszczynę i nie mogę jeść orzechów laskowych... Od razu cała buzia mi puchnie i swędzi, czerwone plamy na twarzy... ech Piecze aż w gardle A lubię takie świeże orzeszki...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum