Rejestracja Zaloguj  

Chat [0] Uzaleznione Rangi Mapa                   Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Kociak
2007-07-22, 13:28
aborcja
Autor Wiadomość
Kociak 

Informacje:
Dołączyła 680 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Włosy: blondi :P
Wysłany: 2007-09-11, 10:24   

chocolate napisał/a:
Nie wiem czy ogladalyscie Rozmowy w toku o aborcji..
ja oglądałam i szczerze to zaszokowała mnie jeden przypadek... Była tam matka, która mimo to, że lekarze mówili jej, że dziecko ma poważne wady, nie ma rączek i nóżek, ma downa czy jakąś inną chorobę ( już nie pamiętam dokładnie jaką), wszystkie narządy nawet miało nie wytworzone prawidłowo... Matka mogła dokonać aborcji właśnie z punktu "zagrożenie życia dziecka". Matka postanowiła jednak urodzić - dziecko się urodziło ale faktycznie z tymi wszystkimi wadami... Ja wiem, że to bardzo indywidualne myślenie, ale wg mnie taka matka zrobiła temu dziecku więcej krzywdy niż szczęścia... Ja gdybym była na miejscu tego dziecka i miała wybór to wolałabym się nie urodzić... Bo co to za życie...
Druga matka w tym programie dowiedziała się, że dziecko ma taką wadę, że i tak nie dożyje jednego roku. I ta matka ciążę usunęła, zresztą legalnie, bo lekarze przyznali jej prawo do aborcji... I w sumie powiem Wam, że się z jednej strony nie dziwię... No bo tak jak to ona argumentowała, będzie to rok bólu dla niej, bo będzie to dziecko chować, myć, robić mu pokoik ze świadomością, że dziecko i tak umrze w najbliższym czasie. Z drugiej strony i tak nie wiem czy postąpiłabym tak jak ona....
Powiem Wam, że po tym programie zobaczyłam jak trudne są to decyzje i jak bardzo przeżywają to matki, nawet te, którym lekarze dali "zgodę" na aborcję... Nigdy nie chciałabym się znaleźć w takiej sytuacji....

REKLAMA

paulledda 

Informacje:
Dołączyła 423 dni temu

Profil:
Imię: Paulina
Wzrost: 170
Włosy: brazowe
Stan: mam mezusia
Wysłany: 2007-09-11, 10:48   

Kociak napisał/a:
ja oglądałam i szczerze to zaszokowała mnie jeden przypadek... Była tam matka, która mimo to, że lekarze mówili jej, że dziecko ma poważne wady, nie ma rączek i nóżek, ma downa czy jakąś inną chorobę ( już nie pamiętam dokładnie jaką), wszystkie narządy nawet miało nie wytworzone prawidłowo... Matka mogła dokonać aborcji właśnie z punktu "zagrożenie życia dziecka". Matka postanowiła jednak urodzić - dziecko się urodziło ale faktycznie z tymi wszystkimi wadami... Ja wiem, że to bardzo indywidualne myślenie, ale wg mnie taka matka zrobiła temu dziecku więcej krzywdy niż szczęścia... Ja gdybym była na miejscu tego dziecka i miała wybór to wolałabym się nie urodzić... Bo co to za życie...
Druga matka w tym programie dowiedziała się, że dziecko ma taką wadę, że i tak nie dożyje jednego roku. I ta matka ciążę usunęła, zresztą legalnie, bo lekarze przyznali jej prawo do aborcji... I w sumie powiem Wam, że się z jednej strony nie dziwię... No bo tak jak to ona argumentowała, będzie to rok bólu dla niej, bo będzie to dziecko chować, myć, robić mu pokoik ze świadomością, że dziecko i tak umrze w najbliższym czasie. Z drugiej strony i tak nie wiem czy postąpiłabym tak jak ona....
Powiem Wam, że po tym programie zobaczyłam jak trudne są to decyzje i jak bardzo przeżywają to matki, nawet te, którym lekarze dali "zgodę" na aborcję... Nigdy nie chciałabym się znaleźć w takiej sytuacji....

ja nie ogladalam... ale umiem zrozumiec ta pierwsza matke, jakby nie bylo aborcja jest grzechem smiertelnym i dla niektorych kobiet jest niewyobrazalne zabic wlasne dziecko nawet jesli jest chore... taka matka wierzy ze to dziecko urodzi sie zdrowe... nigdy nie chcialaby znalezc sie w takiej sytuacji :-/

cerrata 

Informacje:
Dołączyła 465 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-09-11, 18:32   

chocolate napisał/a:
ona jednak czasem jest uzasadniona..

taaa...
dla mnie TYLKO w trzech wypadkach...

[ Dodano: 2007-09-11, 18:41 ]
Kociak napisał/a:
matka zrobiła temu dziecku więcej krzywdy niż szczęścia...

Tak sądzisz? Moim zdaniem dała mu szczęście, dała mu rodzinę, a tak mogła je zabić.
Powiem wam coś.. moja siostra mogła mieć porażenie mózgowe i wszystko co najgorsze.. urodziła się MARTWA!
i co?
Mam miała ją zostawić na tym stole bo jest chore? Zdecydowała się na urodzenie dziecka.Ma swoje szczęście, ma swoją trójkę dzieci, a nie dwójkę...

ciąża to nie jest 'próbowanie' " aaa, tam tym razem nam się nie udało, spróbujemy następnym".. To dziecko, które sie urodziło to też człowiek! Może zdeformowany, ale ma mózg serce i uczucia.. Myślę, że rodzice dają mu tyle szczęścia na ile zasługuje...

Kociak napisał/a:

Druga matka w tym programie dowiedziała się, że dziecko ma taką wadę, że i tak nie dożyje jednego roku.

Kociak napisał/a:
będzie to rok bólu dla niej.

Zwróćcie uwagę, że "będzie to rok bólu dla NIEJ !
a przecież mógłby to być najszczęśliwszy rok dla dziecka! Słyszałam, o rodzicach którzy zdecydowali się urodzić i wychowywać dziecko przez tych parę lat, które im było dane! Mają mnóstwo zdjęć, filmów, a najważniejsze, że pamiętają uśmiech tego dziecka i inne oznaki szczęścia! a nie tylko widok USG...
Moim zdaniem kiedy ktoś chce usunąć ciążę TYLKO dlatego, że dziecko jest chore to... jest głupi, nieodpowiedzialny i nieczuły.. nie będzie kochał chorego dziecka? a może to wstyd?

Kociak napisał/a:
Nigdy nie chciałabym się znaleźć w takiej sytuacji....

żadna z nas by tego nie chciała...

Nymphadora 

Informacje:
Dołączyła 428 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-09-11, 22:11   

Kociak napisał/a:
Druga matka w tym programie dowiedziała się, że dziecko ma taką wadę, że i tak nie dożyje jednego roku. I ta matka ciążę usunęła, zresztą legalnie, bo lekarze przyznali jej prawo do aborcji... I w sumie powiem Wam, że się z jednej strony nie dziwię... No bo tak jak to ona argumentowała, będzie to rok bólu dla niej, bo będzie to dziecko chować, myć, robić mu pokoik ze świadomością, że dziecko i tak umrze w najbliższym czasie.

znam matkę, która stanęła dokładnie w takiej samej sytuacji... urodziła maleństwo, któremu dawano rok życia... a ono przeszło tuż po urodzeniu kilka operacji, teraz ma 8 lat, rozwija się normalnie i jest całkowicie zdrowe :) Wg lekarza był to cud :)

Z drugiej jednak strony rozumiem takie kobiety... to bardzo trudne.

rokisss 
rokissssssss...

Informacje:
Dołączyła 464 dni temu

Profil:
Imię: Roksana
Wzrost: dosyć wysokaaaa
Włosy: aktualnie czerwona miedź;P
Stan: pannica,ale niesamotna;)
Partner: Matys
Wysłany: 2007-09-12, 10:21   

Cerrato, kochana, owszem ejstem zlepkiem komórek i ejstem za aborcją, ale tylko na samym początku ciąży, kiedy mózg nie jest jesczze u płodu wykształcony, ponieważ przyjmuję teorię wielu naukowców, że jest on istotą ludzka wtedy, kiedy ma juz wykształcony mózg i odbiera bodźce.... nie jestem za aborccją dla wszystkich małoletnich gówniar, które wpadną przez własna głupotę, ale jeżeli ta małoletnia gówniara miałaby temu dizecku zrobic krzywde, badź porzucić na smeitniu to sorry... juz chyba lepiej zeby taki los go nie spotkał. Chwilowym zacchciankom powiedzmy NIE, ale jak najbardziej przemyślane deczyję uznaję za słuszne.

paulledda 

Informacje:
Dołączyła 423 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-09-12, 14:42   

rokisss, czyli w ktorym tygodniu twoim zdaniem mozna usunac ciaze?

cerrata 

Informacje:
Dołączyła 465 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-09-12, 15:03   

rokisss napisał/a:
ale jeżeli ta małoletnia gówniara miałaby temu dizecku zrobic krzywde, badź porzucić na smeitniu to sorry... juz chyba lepiej zeby taki los go nie spotkał.

to mogła się zdecydować wcześniej czy sypie tyłkiem czy nie...
Musi ponieść konsekwencje!
to takie dziwne? ryzykowny seks > wpadka > dziecko
tak to już jest..
A lepiej byłoby myślisz zabić dziecko czy oddać jej jakiejś rodzinie, małżeństwu które dzieci mieć nie może? Wiele jest takich rodzin, i dziecko jest dla nich największym szczęściem.
Ja też jestem z 'przypadku' , co prawda moja mam nie była taka młoda, ale nie byłam jakoś planowana. i co?
Gdyby rozumowała tak jak ty to byś ze mną teraz w tej sprawie nie polemizowała.
Moje koleżanki w liceum urodziły dzieci, wzięły śluby ze swoimi chłopakami i są szczęśliwe.
Aborcja to najłatwiejsze a zarazem najokrutniejsze i najgłupsze posunięcie w takim wypadku

Nymphadora 

Informacje:
Dołączyła 428 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-09-12, 22:31   

cerrata napisał/a:
Aborcja to najłatwiejsze a zarazem najokrutniejsze i najgłupsze posunięcie w takim wypadku

Dokładnie.
Wiesz, Cerratko jakby usuwać wszystkie ciąże z przypadku, to pewnie połowy ludzi by nie było ;-)
Jeśli porzuci dziecko na śmietniku, to świadczy o jej gówniarstwie... Ale jeśli się zrzeknie dziecka, to przecież właściwie natychmiast trafi ono do kochającej rodziny.
Poza tym, ciąża nie oznacza od razu konieczności ślubu, można spokojnie poczekać, a nie pakować się we wczesne małżeństwo na siłę, które może okazać się niewypałem.

rokisss 
rokissssssss...

Informacje:
Dołączyła 464 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-09-13, 17:21   

no tak, jeżeli isteniej opcja oddania tego dziecka w dobre ręce to jak najbardziej. Osobiście zgadzam się z tym, że powinna ponieść konsekwencje swoich czynów, i przede wszystkim zadbać o przysżłość jej dziecka.

Jeffanny 

Informacje:
Dołączyła 401 dni temu

Profil:
Wzrost: 169 centymetrów
Włosy: brunetko - szatynka ;)
Stan: panienka
Wysłany: 2007-09-13, 19:18   

Jednak nie zawsze ma warunki ku temu, aby o nie zadbać.

Nymphadora 

Informacje:
Dołączyła 428 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-09-13, 20:13   

Przecież nie musi sama go wychowywać. Może zrzec się do niego praw i oddać je do adopcji. To lepsze wyjście, niż je zabić.

paulledda 

Informacje:
Dołączyła 423 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-09-13, 21:18   

zgadzam sie... jest tyle malzenstw ktore nie moga miec dzieci....

rokisss 
rokissssssss...

Informacje:
Dołączyła 464 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-09-13, 23:07   

no więc jak ma miec niechciane-to lepiej niech odda, ale aborcji i tak nei wykluczam...w innych wypadkach.

cerrata 

Informacje:
Dołączyła 465 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-09-14, 14:36   

rokisss napisał/a:
ale aborcji i tak nei wykluczam...w innych wypadkach.

jakich?

rokisss 
rokissssssss...

Informacje:
Dołączyła 464 dni temu

Profil:
Wysłany: 2007-09-20, 16:47   

no na pewno te trzy, ktore są zapisane w konstytucji, a reszta ... to naparwde zalezy od indywidualnej historii kobiety.

Odpowiedz do tematu