Rejestracja Zaloguj  

Chat [0] Uzaleznione Rangi Mapa                   Kontakt SzukajAlbum Regulamin Reklama na forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Kociak
2007-07-22, 12:28
aborcja
Autor Wiadomość
cerrata 

Informacje:
Dołączyła 558 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-11-02, 23:45   

Iloock napisał/a:
wiem że są ale tylko w tych trzech wypadkach... i od paru lat nic się nie zmieniło...
a to pewnie dlatego że ponad90% ludzi w Polsce to katolicy...
cerrata napisał/a:
a jak ktoraś chce to i tak usunie, choćby miała dostać łopatą w brzuch . ..

ejć..to troche nie smacznie zabrzmiało

dalej na prawdę nie rozumiem o co ci chodzi..
Co miałoby się zmieniać??
co ma do tego religia?

I wiem, że niesmacznie zabrzmiało, ale to taki przykład skrajny ;-) ajem sorry

Iloock napisał/a:
a czemu tak nagły wzrost-bo zaczęto odnotowywac zabiegi, wcześniej było ich tak mało bo nie było szans na prowadzenie takich statystyk,działało tzw."podziemie".

kochana, jesli coś jest nielegalne to jak ktoś chce to i tak do tego dotrze
I teraz tylko dlatego żeby nie było łamania prawa trzeba je zmieniać, bo ludzie tak czy siak będą to robić??
poza tym, trzeba dbać że tak się wyrażę o tyłek,wcześniej niż później
Ktoś jest na tyle dorosły żeby pójść do łózka to niech teraz będzie odpowiedzialny żeby dziecko urodzić
Myślę, że prawo nie jest tylko prawem, czymś co daje , udostępnia, zabrania.
Uważam, że prawo również wyznacza jakieśtam drogi etyczne. Nie wolno usuwać ciąży TAK O, i tyle. To jest głupie, nieodpowiedzialne...
Ludzie na całym świecie się zabijają, mordują. Może i to zalegalizowac, żeby tylko prawa nie łamać, bo statystyki się nie zgadzają...

magdaaaaa napisał/a:
najpierw zacznijmy od pożądnego wychowania seksualnego w szkołach bo w polsce nadal to jest temat tabu..

Może powiem .. hmm na swoim przykładzie
Byłam wychowywana w tej kwestii
Ale takie czasy że wszystkiego <stety i niestety> próbuje się wcześniej
Wiem co to seks, wiem co to zabezieczenie (mimo tego że wiedziałam wcześniej, często zachowywałam się bardzo nieodpowiedzialnie, i to nie przez brak wychowania seksualnego tylko przez własną głupotę. owszem, uświadamiać trzeba dość dobitnie, ale nie tylko poprzez atlas anatomii itd
Myślę, ze powinny odbywać się również zajęcia z np psychologiem, wiecie, tak o życiu, młodych związkach itd
Ale ... kto by się na takie zajęcia zapisał..
Przecież szkoła nie zmusi uczniów do słuchania o seksie......

<bezradny>

REKLAMA

Tilia 
nocny marek ;)

Informacje:
Dołączyła 342 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2008-11-02, 23:51   

Ostatnio jakoś przypadkiem oglądałam rozmowy w toku i chyba był temat aborcji. Pani psycholog powiedziała do kobiety takie zdanie (mniej więcej):
"Gdyby aborcja w Polsce była legalna nikt nie pozwoliłby Ci tego zrobić"
I tak sobie myślę,że bardziej potrzebna jest opieka jakiegoś psychologa,który pozwoliłby zdecydować kobiecie co robić,podnieść ją na duchu,że sobie poradzi (jeśli oczywiście jest taka możliwość)
Sama legalizacja nie wystarczyłaby.
Ale to tylko gdybanie,bo jeśli skończy się legalizacją i nic ponad to,wtedy zaczną się masowe skrobanki szczególnie nastolatek.

Iloock 

Informacje:
Dołączyła 71 dni temu

Profil:
Imię: Ilona
Włosy: dłuuugie><
Stan: wolności kochana
Partner: szukam

Wysłany: 2008-11-03, 11:05   

cerrata napisał/a:
dalej na prawdę nie rozumiem o co ci chodzi..
Co miałoby się zmieniać??
co ma do tego religia?

religia ma tu wiele do powiedzenia, nadal wiekosz nas słucha tego co powie kościółiół mówi"nie zabijaj" (kiurcze ale mówi też nie cudzołóż)przykładem takich państ gdzie kościół katolicki ma wiele do powiedzenia w Europie jest Irlandia i Polska,przykładem państ gdzie wprowadzono znaczne ograniczenia jest Irlandia i Polska...więc??
Religia zawsze bedzie wpływała na nasze decyzje-jestem katoliczka ale jakoś nie przemawia do mnie to co mówia kapłani-kiedy oni sami sa pełni sprzeczności
cerrata napisał/a:
Ludzie na całym świecie się zabijają, mordują. Może i to zalegalizowac, żeby tylko prawa nie łamać, bo statystyki się nie zgadzają...

nie zrozumiałaś mnie widze... chciałam jedynie zaznzcyć że chwalimy się stattystykami o bardzo niskim wskaźniku usunięć-a to jedynie dlatego że odnotowywane są przypadki gdzie nastapiło to tylko pod tymi trzema warunkami.. więc-nie ma czym się chwalić.
:arrow: a, no i nie możesz porównać zabijania człowieka z aborcją (chodz według przykazań to to samo) Amen

Roxi 
ustabilizowana;>

Informacje:
Dołączyła 112 dni temu

Profil:
Wzrost: 173
Włosy: brąz
Stan: panna
Partner: mr. D.
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2008-11-03, 13:56   

Iloock napisał/a:
nie możesz porównać zabijania człowieka z aborcją

W takimk razie czymm się różni zabijaanie człowieka od zabijania czteromiesięcznego płodu? Chciałabym poznać Twoje zdanie na ten temat? Ja uważam, że jednak jest to zabijanie, nazywajmy rzeczy po imieniu

tanika_aha 
sweet & strong;)

Informacje:
Dołączyła 92 dni temu

Profil:
Imię: Doti ;)
Wzrost: 165
Włosy: brunetka
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-11-03, 14:01   

Roxi napisał/a:
Ja uważam, że jednak jest to zabijanie, nazywajmy rzeczy po imieniu
faktycznie,to jest zbijanie bo w końcu coś jest jednak pozbawiane życia,i to bez mozliwości obrony,kilku miesięczny płód nie może decydować za siebie,jest poprostu uśmiercany i już. Dla mnie jest to nie pojęte. Chociaż z drugiej strony nie wiem co jest gorsze,zabieg usunięcia ciązy czy urodzenie dziecka i wyżucenie go na śmietnik w czasi mrozu lub zakopanie żywcem w ziemi...? :-x :!:

Zielonooka 
Lady in red

Informacje:
Dołączyła 417 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2008-11-03, 15:44   

tanika_aha, skoro sie juz urodzi to mozna oddac do domu dziecka bez konsekwencji. Dla mnie aborcja=zabojstwo

saja 
szaleńczo zakochana

Informacje:
Dołączyła 281 dni temu

Profil:
Imię: S.
Wzrost: malutka
Włosy: czarnulka
Stan: szczęśliwa żonka:)
Partner: P.
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-11-03, 16:48   

tanika_aha napisał/a:
zabieg usunięcia ciązy czy urodzenie dziecka i wyżucenie go na śmietnik w czasi mrozu lub zakopanie żywcem w ziemi...? :-x :!:

szczerze powiem ze tez sie nad tym zastanawialam... moim zdaniem obie sytuacje nie sa mozliwe do wytlumaczenia... nie chce nikogo potepiac.. zdarzaja sie rozne sytuacje i rozni ludzie.. ale najpierw trzeba pomyslec... to nie boli naprawde

jesli chodzi o aborcje... nie moge powiedziec ze jestem za... ale ejstem w stanie zoruzmiec ja w tych 3 sytuacjach przewidzianych ja przez prawo... podkreslam jestem w stanie zorumiec... tylko tyle

kocham i jestem kochana... to największe szczęście:*

tanika_aha 
sweet & strong;)

Informacje:
Dołączyła 92 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-11-03, 18:07   

Zielonooka napisał/a:
skoro sie juz urodzi to mozna oddac do domu dziecka bez konsekwencji.
szkoda tylko,że tak niewiele matek się na to decyduje uciekając się do bardziej drastycznych środków :-? dzieci są po to,żeby je kochać a nie zabijać,czy po urodzeniu czy przed. Płód też żyje,i ma prawo do tego życia!

Iloock 

Informacje:
Dołączyła 71 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-11-03, 18:24   

Roxi napisał/a:
W takimk razie czymm się różni zabijaanie człowieka od zabijania czteromiesięcznego płodu? Chciałabym poznać Twoje zdanie na ten temat? Ja uważam, że jednak jest to zabijanie, nazywajmy rzeczy po imieniu

nazywaj Aborcje jak chcesz-zabiegiem,morderstwem... ale jedno wiem na pewno "Być może płód jest człowiekiem. Kobieta jest nim na pewno".

a skoro wiadomo o tym że działaja gdzieś takie klinik a aborcje uważamy za morderstwo-to bezprzecznym prawem jest obrona niewinnego płodu, bo inaczej przyczyniamy się do jego śmierci. czyli, osoby styrzelające do lekarza z kliniki aborcyjnej działają w obronie koniecznej płodu. A jeśli tak, to jest to nie tylko rzeczą moralnie słuszną, ale wręcz staje się to naszym moralnym obowiązkiem..

tanika_aha 
sweet & strong;)

Informacje:
Dołączyła 92 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-11-03, 18:27   

Iloock, w dzisiejszych czasach jest tyle możliwości antykoncepcji,że za przeproszeniem jak się idzie z kimś do łóżka to wypadało by mieć świadomość tego że albo się zabezpieczam albo istnieje możliwość zajścia w ciąże :!: To jest chyba logiczne,prawda? A nie kombinować potem jak tu usunąć ciąże :-/

Iloock 

Informacje:
Dołączyła 71 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-11-03, 18:40   

kochanie... wiem... i wstyd mi za(siebie też)kobiety które o tym czasem zapominają..
ale cóż..raczej tego nie zmienimy, "wpadki" były, są i będą nie zależnie od tego czy w środku mojego miasta powstanie klinika czy nie.. ale pisząc tu chodzi mi o jedną sprawe... o to żeby spojrzeć na to w inny sposób, wiadomy jest większościowy sprzeciw i łatwiej pisać że jest się przeciw niż za ale dąże do jednego, o to żeby czasem pomyśleć o kobiecie..(wiadomo-bronimy płodu bo ono tego nie może zrobić)ale nie odbierajmy tym samym głosu kobiecie, to nie jest przecież taka prosta sprawa dla niej..

tanika_aha 
sweet & strong;)

Informacje:
Dołączyła 92 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-11-03, 18:50   

Iloock napisał/a:
to nie jest przecież taka prosta sprawa dla niej..
oczywiście że to nie jest prosta sprawa dla zadnej kobiety ale szczerze powiem że dla mnie to jest nie do pomyslenia,i nie pisze tego dlatego ze większość tak myśli. Bo jeśli powodem usunięcia jest to,że nie chce miec dziecka lub ze "wpadłam" no to ludzie!!! To jest szczyt kretynizmu!!! Bo jesli to był gwałt lub dziecko jest z góry zkazane na kalectwo no to to jest powód,faktycznie i na to jestem jeszcze w stanie spojrzeć nieco inaczej,ale wpadka??!! <bezradny> sie wpadło to sie odpowiedzialność na siebie bierze i już,dziecko to radość a nie kula u nogi.

Iloock 

Informacje:
Dołączyła 71 dni temu

Profil:

Wysłany: 2008-11-03, 18:55   

Cytat:
dziecko to radość a nie kula u nogi.

to nie powinno być w takim razie zalegalizowanie usuniecia ciązy bo dziecko jest niepełnosprawne.. bo przecież chodzi wtedy też o to żeby rodzicom był lżej, co nie??

[ Dodano: 2008-11-03, 18:57 ]
czyli kobieta powinna po prostu urodzić to dziecko i oddać do adopcji.. bo według mnie to troszke zajeżdza nie naturalna selekcją... :-/

tanika_aha 
sweet & strong;)

Informacje:
Dołączyła 92 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-11-03, 18:58   

Iloock, uważam że dopuszczalne powinno być usunięcie płodu jeśli dziecku grozi kalectwo,bo wiadomo,że różnie to jest,ale zabijać zdrowy płód? Nic mnie nie przekona że to jest normalne.

tuptunio 
aniołek ;)

Informacje:
Dołączyła 422 dni temu

Profil:
Imię: sylwia

Wysłany: 2008-11-03, 18:59   

Iloock napisał/a:
ale nie odbierajmy tym samym głosu kobiecie, to nie jest przecież taka prosta sprawa dla niej..

sprawa nie jest prosta jeżeli jest to ciąża z tych właśnie 3 przykładów gdzie dozwolona jest aborcja, tam kobieta ma wybór i to jest wtedy jej wybór.
a w pozostałych przypadkach wystarczy się poprostu zabezpieczać i problem niechcianej ciąży mamy z głowy. teraz zabezpieczenie nie jest kompletnie żadnym problemem. wystarczy wcześniej troche pomyśleć. to nie boli..

Odpowiedz do tematu