Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 188 dni temu Posty: 707 Skąd: gdzieś na świecie..
Profil: Imię: A.
Wysłany: 2008-04-08, 11:48
Zielonooka napisał/a:
Z tego co wiem ciąże, które są chore i te z gwałtu można usunąć
Ustawa z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży mówi, że możliwe jest przerwanie ciąży gdy:
1. ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej (do chwili osiągnięcia przez płód zdolności do samodzielnego życia poza organizmem kobiety ciężarnej);
2. badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazują na duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu (do chwili osiągnięcia przez płód zdolności do samodzielnego życia poza organizmem kobiety ciężarnej);
3. zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego (do 12 tygodni od poczęcia);
Od 1996 ustawa dopuszczała przerywanie ciąży również gdy kobieta ciężarna znajduje się w ciężkich warunkach życiowych lub trudnej sytuacji osobistej. Tylko jak zwykle nie jest sprecyzowana ta "ciężka sytuacja życiowa"..
_________________ Konie kraść, szybować na nich aż do chmur..i zrywać gwiazdki z nieba..
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 188 dni temu Posty: 707 Skąd: gdzieś na świecie..
Profil: Imię: A.
Wysłany: 2008-04-08, 12:22
niki napisał/a:
ustawa ustawą a lekarz potrafi odmowic usuniecia ciąży bo jest to niezgodne z jego przekonaniami
Oczywiście. Pewnie pamiętacie sprawę Alicji Tysiąc, która złożyła skargę do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka na naruszenie przez Polskę art. art. 8, 13 i 14 Konwencji poprzez nieprawidłowe stosowanie przepisów tej właśnie ustawy. Lekarze ją olali i babka ma teraz I grupę.. Odszkodowanie dostała, tyle , że Trybunał stwierdził naruszenie Konwencji ze względu na nie wypełnienie przez Polskę pozytywnych obowiązków dotyczących efektywnego poszanowania życia prywatnego a nie przepisów tej ustawy..
I takie sytuacje są powszechne niestety a te przepisy powinny być respektowane moim zdaniem.
_________________ Konie kraść, szybować na nich aż do chmur..i zrywać gwiazdki z nieba..
Informacje: Wiek: 34 Dołączyła 218 dni temu Posty: 1510 Skąd: Śląsk
Profil: Imię: Dorota
Wzrost: średni
Włosy: blond
Stan: panna
Wysłany: 2008-04-08, 14:14
To naprawdę trudny temat.
Jestem przeciwna wielu kwestiom np. aborcji, wojnom, dzieciom porzucanym przez rodziców,głodowi na świecie a..............to wszystko się dzieje i niestety działo będzie.
Wydaje mi się, że czy aborcja będzie w Polsce legalna czy nie - te kobiety, które by się na nią zdecydowały i tak się zdecydują.
Często wyjeżdżają w tym celu zagranicę lub robią to w tzw. "podziemu" w złych warunkach.
Ciągle mam nadzieję,że kobiety nie usuwają ciąży dla "sportu" i jest to dla nich ostateczność.
Bardziej rozpowszechniona i tania powinna być antykoncepcja.
Kiedyś u mnie w przychodzni o pigułki można było poprosić z recepcji.
Dziś trzeba pójść na wizytę i brać na ten dzień urlop.
To chore.
Co do cen pigułek to o ile się nie orientuję to " Rigevidon" kosztuje ok. 3 zł -choć nie jestem pewna, bo to było dawno.
Dużo kobiet rodzi niechciane dzieci, które potem porzuca albo co gorsza zabija po urodzeniu.
To straszne.
Nie popieram osobiście aborcji ale uważam że nie powinna być zakazana.
Kobiety i tak to zrobią.
Ktoś wyżej napisał,że w innym kraju jest kolejka w szpitalu bo aborcja jest legalna.
Wiem,że w Holandii gdzie aborcja jest legalna decyduje się na nią mały ułamek kobiet.
To sprawa sumienia kobiety
_________________ Przyjacielem jest ten, kto wie o Tobie wszystko i nie przestaje Cię kochać
Informacje: Dołączyła 224 dni temu Posty: 1182 Skąd: Pokaż na mapie
Profil: Włosy: brazzzz
Stan: patrz suwaczek :)
Partner: L
Wysłany: 2008-04-08, 14:54
temat rzeczywiscie trudny i kontrowersyjny, ja osobiscie rowniez nie popieram aborcji w wiekszosci przypadkow ale zgadzam sie ze kobieta powinna miec wybor w takich przypadkach o jakich stanowi konstytucja.
Tutaj w anglii aborcja tez jest legalna i darmowa do ktoregos tygodnia ciazy (niestety nie wiem do ktorego) i z tego co ostatnio czytalam w gazetach statystyki ostatnio bardzo wzrosly za sprawa kobiet z Polski, Slowacji, Litwy i okolicznych krajow. Takze zgadzam sie tutaj z Dorotea
Dorotea napisał/a:
Kobiety i tak to zrobią
Darmowa jest tutaj antykoncepcja i mysle ze tak tez powinno byc w Polsce i zmniejszyloby to liczbe dokonywanych aborcji.
Informacje: Dołączyła 349 dni temu Posty: 6473 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-04-08, 15:09
Zielonooka napisał/a:
Z tego co wiem ciąże, które są chore i te z gwałtu można usunąć, także nawet na to nie patrzę, bo to jest legalne.
jest legalne, ale chodzi o to ze nasze prawo jest tak popaprane ze nikt sie tego nie podejmie poniewaz mimo ze jest to (teoretycznie) legalne to lekarza w praktyce oskarżą ..
Informacje: Dołączyła 284 dni temu Posty: 2999 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-04-08, 16:17
Madae napisał/a:
ale chodzi o to ze nasze prawo jest tak popaprane ze nikt sie tego nie podejmie poniewaz mimo ze jest to (teoretycznie) legalne to lekarza w praktyce oskarżą ..
Informacje: Dołączyła 44 dni temu Posty: 75 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-04-08, 21:08
Madae napisał/a:
Zielonooka napisał/a:
Z tego co wiem ciąże, które są chore i te z gwałtu można usunąć, także nawet na to nie patrzę, bo to jest legalne.
jest legalne, ale chodzi o to ze nasze prawo jest tak popaprane ze nikt sie tego nie podejmie poniewaz mimo ze jest to (teoretycznie) legalne to lekarza w praktyce oskarżą ..
Dokladnie tak jest.
ustawa obowiazujaca obecnie jest ustawa martwa.
Lekarze czesto ukrywaja fakt uposledzenia plodu(przypadek kolezanki, prywatnie inny lekarz powiedzial jej ze te wady byly widoczne poprzez USg juz w 3-miesiacu!!!)jest to praktykowane, aby nie bylo mowy o aborcji, ktorej lekarz sie nie podejmie, bo ma prawo jako katolik, albo poprostu boi sie oskarzenia......
Informacje: Wiek: 34 Dołączyła 218 dni temu Posty: 1510 Skąd: Śląsk
Profil: Imię: Dorota
Wzrost: średni
Włosy: blond
Stan: panna
Wysłany: 2008-04-09, 08:54
Sąsiadka mojej koleżanki nosiła martwy płód i lekarz ani słowa o tym nie powiedział.
Położnik stwierdził,że dziecko nie żyło od ok.2 miesięcy!
Lekarz twierdził,że wszystko dobrze choć ta kobieta zauważyła,że na wizytach mniej ją bada, o nic praktycznie nie pyta-zmienił się, jakby stracił zainteresowanie.
Niewiele brakowało aby zmarła (zatrucie ciążowe).
Ten lekarz nadal praktykuje i nic sobie nie robi z tego,że rodzina czekała na dziecko do ostatniej chwili i teraz mogą tylko patrzeć na puste łóżeczko
_________________ Przyjacielem jest ten, kto wie o Tobie wszystko i nie przestaje Cię kochać
Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 369 dni temu Posty: 3845
Profil:
Wysłany: 2008-04-16, 17:29
natchnelam sie na ten filmik...jak ktos nie chce niech nie oglada,
jest dosyc mocny...mnie strasznie wzruszyl ...czemu mamo to zrobilas
czemu zyc nie pozwolilas...
co czuje dziecko kiedy zabija je wlasna matka
_________________ Nawet ten cholerny czas...
Nie rozdzieli nas...
Informacje: Dołączyła 349 dni temu Posty: 6473 Skąd: Pokaż na mapie
Profil:
Wysłany: 2008-04-16, 17:44
madzia napisał/a:
co czuje dziecko kiedy zabija je wlasna matka
duze tak, płód nie on nawet jeszcze nie mysli nie wie ze istnieje...uczy sie reagowac na bodzce dopiero...martwe maluszki z filmiku były juz za duze na aborcje...były z koncowej fazy ciazy co miało pewnie wywołac wieksze wrazenie ale filmik porusza...
Ostatnio zmieniony przez Madae 2008-04-16, 17:49, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum